Voeding, supplementen en wonderpillen: met kurkuma naar de finish in New York

Gezonde voeding is key, dat weten we allemaal. In aanloop naar de marathon ben ik er dan ook extra mee bezig. Mijn dagelijkse maaltijd vul ik standaard aan met verschillende supplementen: daar horen – sinds een halfjaartje – ook Kurkuma Capsules bij, voor mij een wondermiddeltje.

Laten we voorop stellen dat ik geen dieetgoeroe ben: ik heb geen ingewikkelde studie gedaan op het gebied van voeding. Wel vind ik het interessant om me zo nu en dan wat meer in de vitamines en mineralen (en alles wat daarbij hoort) te verdiepen. Door te lezen en door te proberen, ben ik tot een ‘dieet’ gekomen waar ik me goed bij voel en wat voor mij het beste werkt. Als je het tenminste een dieet kunt noemen. Want uiteindelijk eet ik het liefst alles wat los en vast zit.

Groene groeten, antioxidanten en supplementen

Een voedzame maaltijd is, zeker met een marathon in het vooruitzicht, erg belangrijk. Maar, wat is voedzaam? Ik eet deze tijd zeker niet koolhydraat-arm, er moet tijdens een lange run natuurlijk wel wat te verbranden zijn. Daarbij zorg ik voor voldoende groene groenten (broccoli en spinazie zijn favoriet!) en genoeg vitamines & antioxidanten (zoals blauwe bessen en aardbeien). De dagen met vlees of vis wissel ik af met een vega-dagje. En alle gezonde intenties worden aangevuld met verschillende supplementen.

Zon in een potje

Mijn dagelijkse dosis aan supplementen start in de ochtend, met één magnesium kauwtablet bij het ontbijt. Magnesium is goed voor je spieren en sinds ik het gebruik, heb ik een stuk minder last van (kuit)krampen. In de winter komen daar een paar druppeltjes vitamine D3 bij. Als de dagen korter worden, verdwijnt mijn energie veelal met de zon achter de horizon. Vitamine D3 is voor mij een beetje als zon in een potje.

Lucovitaal Magnesium Kauwtabletten

Drie-eenheid

Er is me ooit verteld dat magnesium / vitamine D3 / calcium een soort van drie-eenheid vormt. Dus dat het één niet optimaal werkt als er van het ander niet voldoende aanwezig is. Gezien de hoeveelheid melk, kwark en yoghurt die ik dagelijks tot me neem, lijkt het me van weinig toegevoegde waarde om ook nog calciumtabletten te slikken (al heb ik dat wel een tijdje gedaan!).

Smaaksensatie

HEMA bruistablettenNa de lunch neem ik vaak een bruistablet, opgelost in ijskoud water. Goed voor de weerstand, maar ook gewoon even een lekkere afwisseling (bijna een smaaksensatie) tussen alle koppen koffie, thee en water door. Die van de HEMA zijn mijn favoriet. Meestal heb ik vitamine B complex + vitamine C (omdat vitamine B ook weer iets doet voor je haar), maar die met cranberry en vitamine C (speciaal voor vrouwen) is voor de afwisseling ook wel eens lekker.

Superfood kurkuma

Naar mijn idee is er niets dat niet heb geprobeerd om destijds van mijn heupblessure af te komen. Van het smeren van magnesiumolie (niet te doen, dat jeukt!) tot het slikken van tig ibuprofen-pillen per dag (want: ontstekingsremmend). Alles zonder resultaat. Tot ik ergens in december een nieuwe zorgverzekering afsluit en daarbij een cadeaubon voor de Gezondheidsshop van Bol.com krijg. Daar kom ik, na wat scrollen, bij Kurkuma Capsules van Davitamon. Ik had al eerder gelezen over het oeroude wondermiddel kurkuma en er is een tijd geweest dat ik dan ook overal kurkuma-poeder in en doorheen deed: gembertheetje met kurkuma, kurkuma in de soep, door de rijst, kurkuma overal. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, was de gedachte. Maar baten, dat deed het niet.

Wondermiddel? Of placebo?

Maar het poppetje op het Davitamon-doosje heeft precies pijn op de plek waar ik dat ook heb. En deze kurkuma is vloeibaar. En 185 keer beter opneembaar. 185 keer potdomme, dat is niet niks. Misschien hoop ik het te hard en misschien wil ik het te graag, maar deze pillen lijken iets te doen. De pijn gaat er niet direct mee weg, maar wordt draaglijker. Minder irritant en minder aanwezig. Ik kan weer zoetjesaan beginnen met trainen. En in die week dat mijn pillen op zijn, begint die rot heup weer te irriteren. Maar wondermiddel of placebo: dankzij kurkuma komt de finish in New York nu toch echt in zicht!

Davitamon Kurkuma Capsules

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *